Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de 5e zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond 3/4 van de wijnconsumptie aan het pauselijk hof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijn producerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. De Côtes du Rhône is wijnkundig onderverdeeld in 2 gebieden. In het noorden de Rhône Septentrionales en in het zuiden de Rhône Méridionales. In het zuiden wordt veel algemene Côtes du Rhône gemaakt met daarnaast o.a. de bekendere Gigondas en Châteauneuf du Pape. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand en klei met in sommige delen, bijvoorbeeld in de Châteauneuf du Pape, grote keien. Uit het noorden komen de grotere namen, de meer bijzondere wijnen als Côte Rôtie, Hermitage en Cornas. Hier vinden we een droge, granietachtige bodem die krachtige, geconcentreerde wijnen voortbrengt.
Gegevens producent Domaine Entrefaux is een bezitting van 28 hectare, beplant met 23 ha syrah, daarnaast 5 ha witte rassen als marsanne en roussanne. Onder de naam La Java des Entrefaux wordt van 2 ha nog een IGP gemaakt. De duidelijk aanwezige François Tardy runt dit prachtig gelegen bedrijf samen met zijn vrouw. Er worden kwalitatief zeer hoge wijnen gemaakt, soms zelfs op het niveau van de Hermitage. De bodem in de wijngaarden met de witte druiven heeft een hoog kalkgehalte, wat de wijn een mooie verfijning geeft. De blauwe druiven staan in een ‘warmere’ bodem van kiezels en keien, wat zorgt voor rijke en aromatische rode wijnen. Rood wordt van 3 percelen gemaakt, de kwaliteit onder de naam ‘Domaine des Entrefaux’ is een blend van al hun wijngaarden. Er wordt hier met veel precisie gewerkt, het rendement per ha. over de eerste 10 jaren van dit millennium bedroeg slechts 38 hl. De wijnen worden voornamelijk opgevoed op beton en grote foudres (eiken vaten), nieuwe barriques worden nauwelijks gebruikt. In de export gaat 25%. Sinds 2011 is Domaine des Entrefaux biologisch gecertificeerd.
Anthony Rupert
Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...