Latium Amarone della Valpolicella
Druivenras(sen) : 70% Corvina Corvinone, 20% Rondinella en 10% Oseleta en Croatina.
Krachtige, volrijpe en machtige aanzet. Enige zoetimpressie kunnen we de wijn niet ontzeggen, maar dat hoort als geen ander bij een Amarone. Dikke tranen kleven als het ware aan het glas. Enorme smaakintensiteit en dito smaakkracht. Overdonderend, maar vooral overdonderend goed. Een hechtere wijn dan dit kunnen we ons niet voor de geest halen. Dikke structuur, warmbloedig en voorzien van ferme tannines die al verbluffend zacht zijn (niet gek na 30 maanden houtrijping!). Fenomenale lengte. En tja, 16,5% alcohol. Dat is heel fors, maar onontkoombaar gezien het vinificatieproces. En storend is het zeker niet.
Handmatige oogst in de eerste helft van oktober, uiterst strenge selectie op optimale rijpheid. Daarna worden de druiven verdeeld over houten kratten van 5 a 6 kilo en drogen de druiven gedurende een periode van 100-120 dagen in tot ‘krenten’. Half januari worden de druiven ontsteeld en gekneusd, daarna een koude inweking en vervolgens de vergisting in temperatuurgecontroleerde cuves (tussen 18-25 C.). Tenslotte een rijping gedurende 30 maanden op eiken vaten van 350 liter.