De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Beaune is een levendig stadje en tevens het centrum van de wijnhandel in de Bourgogne. De stad fungeert als koopcentrum en er zijn veel grote handelshuizen in wijn gevestigd. Ten westen van de stad zijn tegen de heuvels wijngaarden aangeplant. Beaune is tevens naamgever van het wijndistrict Côte de Beaune, dat het zuidelijk deel van de Côte d’Or beslaat. Het gebied Hautes Côtes de Beaune (800 ha) ligt westelijker in het achterland van de Côte de Beaune. De wijngaarden zijn hier minder beschut tegen wind en regen en geven i.h.a. wat eenvoudigere wijnen dan in de Côte de Beaune. Groot voordeel is dat Hautes Côtes de Beaune meestal veel betaalbaarder en mits goed gemaakt zeer te genieten.
Gegevens producent Het wijngoed van Arnoux Père et Fils omvat 22 ha. Het is een oud familiebedrijf, Pascal Arnoux nam het bedrijf in 2007 over van zijn beide ooms Michel en Rémi. Deze 22 ha zijn versnipperd in 26 perceeltjes en zijn gelegen op de zacht glooiende delen van de gemeenten Beaune, Chorey-lès-Beaune, Savigny-les-Beaune, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Ladoix-Serrigny en in de Hautes Côtes de Beaune in de gemeente Echevronne. Modern wijngaardbeheer staat aan de basis, natuurlijke (afweer)middelen als insecten en geurcapsules krijgen de voorkeur boven spuiten met schadelijke stoffen. Daarnaast wordt, middels ploegen, veel tijd besteed aan de doorlaatbaarheid van de bodem. Vijftig plukkers halen de oogst binnen, alleen de beste trossen worden geoogst. Iets meer dan 100.000 flessen worden jaarlijks geproduceerd, waarvan 30% geëxporteerd wordt.
Anthony Rupert
Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...