Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk chardonnay, de Vallée de la Marne met chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Iets zuidelijker ligt nog de kleine gebieden Côte des Bar in de Aube (6.600 ha), bekend om zijn volle pinot noir en Côtes de Sézanne. Meest aangeplante druivenrassen zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Daarnaast zijn van oudsher arbanne, petit meslier (vooral in de Aube) en pinot blanc, pinot gris geautoriseerd. Verreweg de meeste Champagnes worden verkocht door de grote handelshuizen, die de druiven/wijn voornamelijk bij de 19.000 wijnboeren kopen. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. Een steeds groter deel van deze boeren, momenteel al zo’n 2.000, brengen hun eigen champagne op de markt. De kwaliteit is vaak uitmuntend, het zijn individuele champagnes met veel karakter en duidelijk onderscheidend van de massa Champagnes van de grote huizen. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde ‘Côtes de Bar’, een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat bijna 1/5 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Gegevens producent Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste ‘eigen’ champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar minimaal 12 maanden ‘sur lattes’ en 3 maanden na dégorgement op fles (dus totaal 15 maanden) wettelijk verplicht zijn. Aansluitend aan de 30 maanden gisting op fles rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. Sins 2018 is Delot Terra Vitis gecertificeerd. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Anthony Rupert
Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...