Het gebied Jurançon ligt tegen de Pyreneeën en omvat een klein 900 ha. Het terrein is heuvelachtig en de wijngaarden liggen op ongeveer 300 meter hoogte, op terrassen. Het is een oude appellation ingesteld in 1936. In die tijd kregen alleen wijnen van goede kwaliteit een appellation. De appellation gold toen alleen voor zoete witte wijnen. Tegenwoordig is de productie nog maar een fractie van die van vroeger. Dit heeft te maken met de late pluk, waarbij de weersomstandigheden snel kunnen omslaan en de oogst (deels) verloren kan gaan. Sinds 1975 mogen binnen deze appellation ook droge witte wijnen gemaakt worden met de appellation Jurançon Sec. Het succes van Jurançon is gebaseerd op de warme nazomer; een ideaal klimaat om druiven laat te oogsten. Soms treedt er (gedeeltelijk) edele rotting op in de wijngaarden. In tegenstelling tot andere wijngebieden is het hier meestal niet de bedoeling om edele rotting te laten plaatsvinden maar het mag wel. De bekendste druiven van de Jurançon zijn naast petit manseng de gros manseng, de courbu en petit courbu en de minder bekende lauzet. Met ingang van de 2015 oogst is Dagueneau uit de AOP Jurancon gestapt, de wijn wordt nu als Vin de France verkocht.
Gegevens producent Didier Dagueneau, legendarisch wijnmaker, kwam in het najaar van 2008 tragisch om het leven door een vliegtuig ongeluk. Deze excentrieke wijnmaker wist als geen ander in de Loire de specifieke kenmerken de sauvignondruif te vertalen in een wijn, waarin naast de zuiverheid en het concentraat van de sauvignon, het ’terroir’ weerspiegeld werd. Na zijn plotselinge dood besloten zijn kinderen, Louis-Benjamin en Charlotte, de traditie van hun vader voort te zetten. Charlotte doet de verkoop, Louis Benjamin heeft jarenlange ervaring in het wijn maken, als rechterhand van zijn vader. Hij kent de mogelijkheden van de sauvignondruif en de wijngaard, waarin per hectare relatief veel druivenstokken staan geplant. Sinds 1995 wordt continu onderzoek gedaan in de wijngaarden naar de beste klonen. Er wordt met de hand geoogst, per stok slechts enkele trossen, waardoor een wijn met veel concentratie ontstaat, die moeiteloos 5 à 10 jaar kan rijpen. De 11,5 ha wijngaard wordt sinds 1985 op organische wijze beheerd. In 2002 kocht Didier aan de voet van de Pyreneeën in Jurançon samen met zijn vriend Guy Pautrat enkele hectares wijngaard beplant met de petit manseng druif. De wijngaard ‘De Tuinen van Babylon’ ligt als een natuurlijk amfitheater in het heuvelachtige landschap. Naast adembenemende zoete wijnen wordt er ook een memorabele witte wijn gemaakt, Jurançon sec.
Anthony Rupert
Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...