De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. De appellatie Coteaux Bourguignons is een regionale appellatie die sinds 2012 de Bourgogne (Grand) Ordinaire heeft vervangen. De appellatie omvat bijna 2.500 ha wijngaarden die zich uitstrekken van het departement Yonne in het noorden, via de Côte d’Or en het zuiden van de Bourgogne tot de Rhône in het zuiden. Ook de Beaujolais wijnen kunnen hieronder vallen. Toegestane druivenrassen zijn in rood vooral pinot noir en gamay. De productie is echter niet zo groot en de witte, rosé en rode wijnen worden vooral lokaal gedronken.
Gegevens producent Domaine Michel Magnien is een familiebedrijf met in totaal 18 hectare aan wijngaarden. Michel Magnien is de vierde generatie en de eerste die wijnen uitbrengt onder eigen label. Voorheen werden de wijnen namelijk verkocht aan de coöperatie. Zoon Frédéric is de huidige manager van het domein. Michel heeft percelen verdeeld over 23 appellaties, ook van Premier Cru en zelfs Grand Cru niveau in alle belangrijke gemeentes zoals Morey-Saint-Denis, Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny. Zuiverheid, elegantie en respect voor de natuur staan hoog in het vaandel. Er wordt al vele jaren op biologische wijze gewerkt, vanaf het oogstjaar 2015 zijn de wijnen Demeter gecertificeerd. Sinds 2015 werkt Frédéric voor een gedeelte met handgemaakte 160 l terracotta kruiken voor een gedeelte van de wijnen tijdens de vergisting en opvoeding. In combinatie met de traditionele opvoeding op hout geeft dit volgens hem de beste weergave van het terroir. Door het gebruik van deze terra cotta kruiken hoeft hij tijdens de vinificatie geen zwavel meer te gebruiken. Alleen net voor botteling wordt een weinig sulfiet aan de wijnen toegevoegd.
Anthony Rupert
Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...